HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Gıda Sektörüne Özel Paketleme Malzemeleri

23-05-2022 01:37
Gıda Sektörüne Özel Paketleme Malzemeleri
Gıda sektöründe paketleme demek içinde gıdayı güvence altına almak demektir. Her işletme müşterilerini mutlu etmek ister. Ancak gıda işletmeleri müşterilerini memnun edebilmek için diğer işletmelere göre daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Gıda paketleme malzemeleri de bu işin başında gelmektedir.

Gıdaları Paketleme Amacımız Nedir?

Gıdaları belirli amaçlar doğrultusunda ve yönetmeliğe uygun bir şekilde paketlememiz gerekiyor. Gıda paketleme malzemelerini kullanma amaçlarımızı şöyle sıralayabiliriz;

Ürünün Korunması: Paketleme yapmaktaki ilk amacımız ürünümüzü dış etkenlerden korumaktır. Dış etkenler gıdaları bozabilir, bakteri üretmesine sebep olabilir. Dış etkenler su, nem, toz, bakteri, buhar gibi bulaşıcılığına zor müdahale edebildiğimiz veya edemediğimiz etkenlerdir. Ambalaj bu dış etkenlerle ürünlerimiz arasında bir duvar görevi görmektedir ve dış etkenlerden uzak tutmaktadır.

Pazarlama stratejisi oluşturma: Bu maddeyi detaylı bir biçimde açıklamak gerekiyor. Ambalajlar ile sunduğumuz ürünlerde pazarlama stratejileri oluşturabiliriz. Bunu nasıl yapacağımızdan bahsedelim. Çocuk şekeri üreten bir firma olduğumuzu düşünelim. Bu şekerleri dümdüz olduğu gibi şeffaf bir poşetle raflara koyduğumuzu düşünün satışı daha zor olur. Ancak hitap ettiği kitleye göre ambalajını süslersek daha fazla ilgi çeker ve satışını hızlandırmış oluruz.

Başka bir örnek vermek gerekirse; bir zayıflama çayı üretiyorsunuz. Bu çayı pazarlama stratejisi olarak çayın amacına göre bir şeyler yapmanız gerekiyor. Burada ürün paketlemesi devreye girmektedir. Ürün ambalajına zayıflamış bir kadın veya bir erkek koyabilirsiniz. Gören kişinin aklına direkt olarak fit olabileceği gerçeği gelecek ve satın alma süreci hızlanacaktır.

Tüketiciyi bilgilendirme: Her gıda ürününde bir kullanım talimatı, besin değeri, saklanma koşulu, son kullanma ve üretim tarihi, kimlerin kullanması gerektiği, içeriğinde neler barındırdığını belirten bir bilgilendirme metni olmalı. Bu bilgilendirme metinlerini gıdaların üstüne doğrudan yapıştıramayız. Böyle bir şey hem hijyenik olmaz hem de mevzuata aykırı bir davranış olacaktır. Ancak paketleme malzemesinin üstüne bütün bu bilgileri içeren ufak bir etiket koyabilirsiniz.

Bir arada tutmak: Bir arada tutmayı bir örnekle açıklayalım örneğin nohut fabrikanız var. Bu nohutları gramlık ve kiloluk şekilde paketleyip tüketiciye sunmanız gerekiyor. Bunu gıda paketleme malzemeleri kullanmadan yapmanız imkânsızdır.

Kolay bir tüketim sağlaması: Paketleme yapılan ürünlerin tüketimi daha kolaydır. Paketleme yapılmış ürünleri tüketeceğiniz kadarını açıp tüketip kapatabilirsiniz. Örneğin bir cips aldınız bu cipsi paketleme ambalajı sayesinde istediğiniz yerde tüketebilirsiniz ve kalan kısmını ağzını kapatıp tekrardan aynı ambalaj içerisinde saklayabilirsiniz.


Hazır Gıda Ambalajları

Fast Food ( Hazır Gıda) Sektöründe Kullanılan Ambalaj Paketleme Yöntemleri

Fast foodlar pratiklikleri ve kendilerine özendirmeleriyle gıda sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Fast foodları aldığımız zaman veya paket yaptırdığımız zaman muhafazalarını karton bir kutuda yapmaktadırlar. Sizlerle bu kutuları inceleyelim.


Pizza Kutuları

Evimize bir pizza söylediğimizde bize pizzaları karton pizza kutuları ile getirmektedirler. Pizza kutusunun özelliklerine beraber bakalım.

  • Pizza kutusu, gıda ile temasa uygun % 100 kraft kağıttan üretilmektedir. Gıda ile temas eden kutuların kraft kâğıttan yapılması zorunludur.
  • Pizza kutuları antibakteriyel bir yapıya sahiptir.
  • Kare şeklindedirler. İçerisindeki pizzanın dağılmaması için kare şeklinde yapılmıştır.
  • Kutularda bulunan hava delikleri sayesinde pizza hamurunun oluşan nemden kaynaklı olarak yumuşayıp hamurlaşmasını engeller.
  • Tek kullanımlıktır. Kullanıldıktan sonra tekrardan temizlenip kullanılması mümkün değildir.
  • Doğada çözünebilen yapıya sahiptirler ve çevrecidirler.

Ek olarak, size yardımcı olabilecek Pizza Kutusu kurulumu video aşağıda bulunuyor.


Hamburger Kutusu

Herhangi bir fast food restoranından hamburger siparişi verirsek hamburgerimiz bir kutu içerisinde gelmektedir. Paket siparişte versek bu böyledir restoranda oturarak yemek istesek bile bu böyledir. Hamburger kutusunu beraber inceleyelim;

  • Hamburger kutusu, AB standartlarında gıda ile temasa uygun oluklu mukavvadan üretilmiştir.
  • Hamburger kutusu tam bir hamburger boyutundadır ve hamburgerin dağılmasını engellemektedir.
  • Pizza kutularına göre hamburger kutuları biraz daha ince bir malzemeden yapılmıştır.
  • Kimsenin bilmediği ancak hamburger kutusunun asıl amacı, hamburgerlerin yanında verilen patates kızartmalarını hamburgerin karşı tarafına koyarak yiyebilmeniz içindir.

Ek olarak, size yardımcı olabilecek Hamburger Kutusu kurulumu video aşağıda bulunuyor.



Pide Kutusu

Pide kutusu pizza kutusu ile benzer özelliklere sahiptir. Pide kutusunun şekli dikdörtgendir bunun nedeni içine uzun pidelerin rahatça koyulabilmesidir. Pide kutusu aynı zamanda toplu dürüm, lahmacun gibi yapısı pideye benzeyen ürünlerde muhafaza edilmektedir.

Pide kutuları E dalga mukavvadan üretilmiştir. Bu mukavvaların gıda ile teması bir problem oluşturmaz. Çünkü sağlık standartlarına göre üretilen bu mukavvalar gıdalara zarar vermez.


Ek olarak, size yardımcı olabilecek Pide Kutusu kurulumu video aşağıda bulunuyor.



Gıda Paketleme Yöntemleri Nedir?

Gıda paketleme yöntemleri gıdaların daha uzun ömürlü saklanması ve zarar görmemesi için alınan önlem olarak görülebilir. Gıdaların yapıları, gereksinimler, saklanacağı koşullar gibi etmenler göz önünde bulundurularak farklı yöntemler ile paketleme yapılmaktadır. Gıda paketleme yöntemleri nelerdir ne anlama gelmektedir beraber inceleyelim;

Map Yöntemi

Map yöntemi, modifiye atmosfer paketleme olarak açılabilir. Modifiye atmosfer paketleme yönteminde üç farklı gazdan yararlanılarak paketleme yapılmaktadır. Bu gazlar nitrojen, karbondioksit ve oksijendir. Bu yöntemle paketlenen gıdalar tazeliğini uzun süre korumaktadır. Bu yöntem meyve sebze gibi tazeliği önemli olan gıdalarda kullanılmaktadır.

Vakumlama ile Ambalajlama Yöntemi

Vakumlama yöntemi havayla kesinlikle teması olmaması gereken ürünlerde kullanılmaktadır. Öncelikle ürünün hava ile temasını keseceği özel bir ambalaja konur daha sonrasında bu ambalaj içerisindeki havada vakumlama yöntemi yardımıyla çekilir. Ürünler havayla temas etmez ve sımsıkı paketlendiği için şekillerinde herhangi bir bozulma olmaz.

Aktif Paketleme Sistemi

Aktif paketleme sistemlerinde ürün paket içindeki oksijenden yararlanmaktadır. Dışarıyla bağlantısı kesilen ürün kesinlikle ambalaja girdikten sonra içeriye hava almaz. Aktif ambalajlama, bozulma hızının ve reaksiyonlarının etkisinin azaltılmasını aynı zamanda da gıdanın raf ömrünün daha da uzatılabilmesi için ambalaj içindeki atmosferin tamamiyle değiştirilmesi ya da geliştirilmesidir. Ürünü dış etkenlerden koruyan malzemeye ek özellikler kazandırılarak daha dayanıklı bir hale getirilmesi olarak da tanımlayabiliriz.

Gıda Sektöründe Paketleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıda sektörünün çok hassas bir sektör olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Gıda sektöründe yapılan paketlemelerde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

  • Gıda ürününün özelliklerine uygun paketleme yöntemi tercih edilmesi.
  • Paketleme yapılan ortamın temiz olması.
  • Paketleme malzemelerinin yönetmeliğe eksiksiz şekilde uygun olması.
  • Paketleme yapıldıktan sonra paketi detaylı bir şekilde kontrol etmek.
  • Paketleme konusunda bilgi sahibi kişilerin bu işleri yapması.

Ambalaj Paketlerinin Üzerindeki Üçgen İçerisinde Bulunan Sayılar Ne Anlama Geliyor?

Üçgen içerisinde 1 numaralı işaret, bu işaret kısaca PET anlamı taşımaktadır. Bu işareti içeren ambalajlar kullan at şeklinde kullanıma uygundur. Daha sonrasında kullanımı mümkün değildir ve yıkanamaz.

Üçgen içerisinde 2 numaralı işaret, HDPE anlamına gelmektedir. Güvenli bir şekilde kullanılabilir. Bu ambalaj malzemelerini yıkayabilirsiniz ve ısıl işleme maruz bırakabilirsiniz.

Üçgen içerisinde 3 numaralı işaret, V veya PVC demektir. Gıda ambalajı olarak kesinlikle kullanılması doğru değildir. Kanserojen maddeler içermektedir.

Üçgen içerisinde 4 numaralı işaret, LDPE anlamına gelmektedir. HDPE ile aynı özelliklere sahiptir. Gıda ambalajı olarak kullanıma uygundur ve yıkanabilir. Aynı zamanda fırın ve mikrodalgada ısıtılmasında bir mahsur yoktur.

Üçgen içerisinde 5 numaralı işaret, PP veya PE olarak tanımlanmaktadır. Gıda ambalajları olarak sıkça kullanılmaktadır ve zararsızdır. Tek kullanımlıktır ve yıkanması önerilmez.

Üçgen içerisinde 6 numaralı işaret, Polystyrene anlamına gelmektedir. Köpük bazlı ambalaj malzemelerinde genellikle görülmektedir. Kanserojen olup olmadığı konusunda herhangi bir net bilgi yoktur.

Üçgen içerisinde 7 numaralı işaret, geriye kalan bütün plastik ambalaj malzemelerini içermektedir. Bunlar hakkında net bir şey söylenemez.



İlginizi Çekebilir:  Oluklu Koli Çeşitleri


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.