HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Gıda Kutularını Seçerken Bunlara Dikkat Edin!

28-03-2023 15:13
Gıda Kutularını Seçerken Bunlara Dikkat Edin!

Gıdalar gündelik hayatın en temel ihtiyaçları içerisinde yer alırlar. İnsanlar mevzubahis gıda olunca gereksinimlerini çoğu koşulda ambalajlanmış biçimde satışa hazır ürünler yardımıyla karşılamaya çalışırlar. Bu açıdan çeşitli cinsteki gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olacak gıda kutularına ve gıda kutu ambalajlarına hemen hemen her zaman ihtiyaç duyulur.

Bu gıda ambalaj malzemeleri aracılığıyla satıcı işletmeler ilgili malları müşterilerinin en rahat biçimde satın alabilmelerine güvenilir bir şekilde aracılık ederler. Gıda kutu ambalajları hemen her cinste gıda ürünüyle uyumlu olacak şekilde imal ederler.

Profesyonel olarak üretim imkânları bulunan bir işletmeden bu açıdan yardımların alınması, istenen kalitede gıda ambalaj malzemelerinin pratik bir şekilde temin edilmesine olanak sağlar. İstenilen boyutlarda ve doğrudan ilgili ürünleri baz alacak şekilde gıda kutuları tasarlanabilir.

Gıda kutuları; ürünün müşteriye sağlıklı bir şekilde teslim edilmesi için tercih edilen bir gıda ambalaj malzemeleri çeşididir. Gıda kutu ambalajları, içerisindeki ürünü dış tehditlerden, içerisine delici, kesici veya zedeleyici nesnelerin girişinden ve bozulma, çürüme ezilme gibi tehditlere karşı muhafaza etmektedir. Çağımızda imalat esnasında gıdaların ambalajlanmasında en sık kullanılan gıda ambalaj malzemeleri çeşitleri; gıda kutuları, gıda kutu ambalajları, plastik ambalajlar, metal ambalajlardır. Gıda kutuları malların depoda muhafaza edilmesine, raf süresinin uzun sürmesine ve müşteriye teslimat aşamasında büyük bir ayrıcalık sahibi olmasının yanında korunma konusunda da özel bir konumdadır. Gıda kutu ambalajları türlü türlü biçimlerde ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. 


GIDA KUTULARI KULLANIMININ ÖNEMİ

Piyasa sürülen gıdaların uygun biçimde bir kutu içerisinde muhafaza edilmesi birçok bakımdan önemlidir. Bu, gıda kutuları hizmetleri politikaları içeriğinde bir zorunluluk olduğu gibi diğer yandan gıdanın güvenliği bakımından da önemli bir konumda bulunmaktadır.

    • - Ürünlerin her daim tazeliğini uzun süreler muhafaza etmesine yardımcı,
    • - İstenmeyen gıda bozulma ve çürümelerinin önüne geçmesi,
    • - Gıdaların son kullanma tarihleri hakkında insanları bilgilendirmesi,
    • - Gıdaların içerikleri hakkında detaylı bilgiler edinilmesine destek olması,
    • - Temin etme alanına dek ilgili gıda ürünlerini çevresel zararlı dış tehditlerden koruması,
    • - Gıda ürünlerinin farklı konumlara kolayca ulaştırılmasına yardımcı olması,

Çeşitli cinsteki gıda ürünleri için gıda ambalaj malzemeleri kullanmanın genel olarak bu açıdan yardımcı olduğu bazı önemli noktalar vardır.


Gıda kutuları ve çeşitleri

GIDA KUTU AMBALAJLARI NERELERDE KULLANILIR?


Gıda kutuları, çok çeşitli bir kullanım alanına sahiptir. Çikolatadan pastaya, sebzeden meyveye çeşit çeşit ürünün ambalajı olarak gıda kutu ambalajları kullanılır. Gıda kutuları, farklı kalınlıkta karton kullanılarak imal edilir. Gıda ambalaj malzemeleri üretiminde teknolojik değişimlerin sonucu olarak, gıda kutuları üreticisine büyük imkânlar sunan kartonlar bulunmaktadır. Neme karşı dayanaklı, kolay katlanabilir gibi özelliklere sahip olduğunu da göz önünce bulundurmak gerekir. 


GIDA AMBALAJ MALZEMELERİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Gıda kutu ambalajlarının sağladığı ve içerdiği niteliklere müşterilere birçok fayda sağlamaktadır. Gıda ambalaj malzemeleri avantajları şunlardır:

    • - Gıda kutuları ürünü korur.
    • - Ambalaj maliyetleri azaltır.
    • - Dayanıklı yapısı ile ürünün çürümesinin önüne geçer.
    • - Gıda kutu ambalajları temizlik şartlarına uygun imal edilir ve müşteriye de hijyen sağlar.
    • - Raf süresini uzatır.
    • - Gıdanın taze kalmasını sağlar.
    • - Komtaminasyonların (radyoaktif varlıkların) ürüne bulaşmasının önüne geçer


GIDA AMBALAJ MALZEMELERİ NEDİR?

Ürünlerin en iyi şekilde tüketicilere teslim edilmesi için her ürüne en uygun malzemeleri seçerek ambalajı dizayn etmek gerekir. Gıda alanındaki ürün çapı kadar gıda ambalaj malzemelerinde kullanılan malzemeler de farklılık gösterir. Gıda alanındaki ürünlerin gereksinimlerine yönelik gıda kutuları ve gıda kutu ambalajları bünyesinde toplanan materyaller çoğunluklu olarak birçok çeşit ve şekilde malzemeden gıda ambalaj malzemeleri üretimi gerçekleştirilebilir. 

GIDA KUTU AMBALAJLARININ SAĞLADIĞI ÇEŞİTLİ KORUMA TÜRLERİ

Gıda kutu ambalajları en önemli açıdan kimyasal bir koruma sağlar. Kimyasal koruma gazlara, neme veya güneş ışığına temas etmeleri gibi çevresel tehditler tarafından soruna neden olan kimyasal değişikliklerini en aza indirir. Birçok farklı gıda ambalaj malzemeleri kimyasal bir tampon görevi görebilir. Gıda kutuları kimyasal ve diğer çevresel tehditler için neredeyse mutlak bir önleyici görevi görür.. 

Gıda kutuları bir diğer açıdan en önemli korumayı da biyolojik organizmalar açısından sağlar. Biyolojik koruma mikroorganizmalara, böceklere, kemirgenlere ve diğer hayvanlara karşı bir tampon koruması sağlar, böylece hastalıkları ve çürümeyi önler. Ek olarak, biyolojik engeller vücut sağlığı ve çocukların gelişimi açısından kontrol etme koşulları sağlar. Bu tür engeller, ürüne ulaşmanın engellenmesi, koku aktarımının önüne geçilmesini ve paketin iç ortamının muhafaza edilmesi dahil olmak üzere çok sayıda mekanizma sayesinde görevini yerine getirir.

Gıda kutu ambalajları önemi hiçte yadsınamayacak fiziksel koruma üzerinde durarak müşteri memnuniyeti sağlıyor. Fiziksel koruma yiyecekleri mekanik yıpranmalardan korur ve dağıtım esnasında karşılaşılan şok ve sallanmalara karşı bariyer görevi görür. Uygun fiziksel paketleme aynı zamanda müşterileri farklı tehlikelerden korur. Bu koruma görevi gerek gözle görülebilin darbelerden veya bozulmalardan ötürü meydana gelebilecek olan zararlardan gerekse de gözle görülmeyen organizmalardan koruma olanağı sağlar. 

GIDA AMBALAJ MALZEMELERİNİN GELECEĞİ

Gıda işleme ve gıda kutuları alanındaki gelişmeler, Türkiye'de gıda arzını dünyadaki en güvenli uluslar içerisinde tutmada başı çekmeye adaydır. Basitçe söylemek gerekirse, paketleme, süreç bittikten sonra gıda işlemenin faydalarını gözeterek, gıdaların menşe konumlarından uzun mesafeler süresince güvenli bir biçimde seyahat etmelerine ve tüketim esnasında hala sağlıklı olmalarına olanak sunar. Bu açıdan da gerek üretici gerek tüketici açısından talep edileceğini düşünmek hiçte yanlış olmaz. Sağlık açısından tercih edileceğini düşünmek bile gıda kutu ambalajlarını seçmede sadece başlı başına bir sebep olabilir. Bilinçli üretici ve bilinçli tüketicinin elbirliğiyle gıda ambalaj malzemelerinde tercih edilme oranın yükseleceğini tahmin etmek yanlış olmayacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.